NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Internationale Hall of Fame
De Koningen van de Drafsport

Hall_of_Fame
Vorige

Jag de Bellouet

bruine Franse hengst, geboren op 17 mei 1997
van Viking's Way 1.15,6
(v. Mickey Viking 1.13,6 u. Josubie 1.19,1)
uit Vaunoise 1.26
(v. Nicos du Vivier 1.18,6 u. Quenavora g/rec.)
Fokker: Jean-Claude Monthean in Frankrijk

Volgende

Boven: Jag de Bellouet thuis in de wei.
Hij stond bekend als “de kannibaal” omdat hij
in de jaren 2005-2006 alles won.

Jag de Bellouet overleden
Begin februari 2025. Het was nieuws in alle landen, waar de drafsport wordt bedreven: Jag de Bellouet is op 28-jarige leeftijd overleden. Een grootheid was heengegaan. Geert Koops schreef een In Memoriam in het blad Draf&Rensport nr. 6 -2025 en ook LeTrot, het Zweedse Sulkysport en anderen schreven over Jag. Begin 2007 was een prachtig boek verschenen over de levensloop van "Jag le Cannibale", uitgegeven door Emmanuelle Couetil van Haras de la Cour. Met al deze gegevens hebben we onderstaand verhaal opgetekend.

"Veeleisend, dominant, onstuimig, dit zijn enkele bijvoeglijke naamwoorden die goed overeenkomen met zijn karakter. De onafhankelijke hengst hield niet van mannen en gaf de voorkeur aan vrouwelijk gezelschap. Deze karaktersterkte kwam hem goed van pas tijdens zijn koerscarrière."

Jag werd geboren in de lente van 1997 op de stoeterij van Jean-Claude Monthean, niet ver van Argentan. De zoon van Viking's Way en Vaunoise leek op jonge leeftijd maar een gewoon paard en hij werd als jaarling in 1998 op de Caen-veiling voor omgerekend ca. 8.000 Euro gekocht door Nadya en Norbert Izard, die het paard gedurende zijn koerscarrière hebben verhuurd aan Michel Gallier, die hem liet trainen door zijn zoon Christophe Gallier. Fokker Monthean kreeg later 12,5 % aan fokpremies van de totale winsom van ruim 4 miljoen Euro en dat is ongeveer een half miljoen, een mooie compensatie voor de tegenvallende jaarlingprijs.

Het begin
Jag kwalificeerde zich gemakkelijk in augustus 1999 als 2-jarige, maar kwam pas als 3-jarige aan de start. Vanaf januari 2000 tot aan het einde van dat jaar liep hij in 9 koersen, allemaal monté, waarin hij 5 keer werd uitgeschakeld en twee keer won, waarbij een Groep-2-koers. In de Prix d'Essai (Gr-1) werd hij 2e in 1.16,4 en dat gaf zijn klasse aan, die door zijn trainer goed was ingeschat.

Als 4-jarige
Als 4-jarige ging Gallier na alweer twee uitschakelingen in monté-koersen over op aangespannen koersen, waarin hij zelf reed. In 22 starts behaalde hij 4 ovw., werd 3x tweede en 9x uitgeschakeld. Hij eindigde zijn koersjaar met een zege in de semi-klassieke Prix Ariste Hemard (Gr-2).

Als 5-jarige
Een maand later werd Jag uitgeschakeld in de Prix d’Amérique en hij bleef dat jaar wisselvallig. In 20 starts behaalde hij 1 ovw., werd 3x tweede en 7x uitgeschakeld. De ene zege was een Gr-2 Monté-koers met Philippe Masschaele op het zadel.

Als 6-jarige
Eerst was hij nog wat wisselvallig, maar later ging het steeds beter. In 20 starts behaalde hij 4 ovw., werd 1x tweede en 5x uitgeschakeld. Twee van de 4 zeges waren Gr-2 koersen in de laatste maanden, monté en aangespannen.

Als 7-jarige: aansluiting bij de top
In januari 2004 behaalde Jag met Matthieu Abrivard op zijn rug een prachtige overwinning in de Prix du Cornulier. Een week later werd hij 3e in de Prix d’Amérique, achter Késaco Phédo en Abano As. Steeds zonder ijzers. Twee weken later kwam hij een neuslengte tekort op Naglo in de Prix de France, gevolgd door een zege in de lange Prix de Paris, en dat was het begin van een serie van 13 zeges op rij, waardoor hij zijn bijnaam "De Kannibaal" kreeg. Van Atlantique, Vitesse -Argentan, René Ballière, Reynolds (monté), Bretagne, Bourbonnais en Bourgogne naar Cornulier en Prix d’Amérique!! Een ongekende reeks. Met deze Prix de Cornulier / Prix d’Amérique dubbel in 2005 bekroonde hij zich als een echte kampioen en plaatste hij zich op het niveau van Belino II, het laatste paard dat voor deze dubbel tekende, in 1975. In de Prix de France kwam hij met startnummer 2 ingesloten te zitten en werd hij te driftig en uitgeschakeld. In de lange Prix de Paris werd hij, 25 meter gevend bij de start, tweede achter Jardy. Daarna volgde weer een serie van 5 overwinningen, waarbij de Atlantique, René Ballière en Washington in 1.09,9.

Scheurtjes
Toen kwamen er wat scheurtjes in zijn blazoen, door fysieke klachten en dopinggedoe. In het laatste kwartaal van 2006 kon hij alleen een viertal plaatsgelden behalen. Maar in januari 2007 was hij weer in topvorm en won hij de Prix du Cornulier, voor het derde jaar op rij. Een week later won hij ook de Prix d’Amérique, voor Gigant Neo en Jardy. Echter, hij werd na een positieve test gediskwalificeerd; de vitamine-C-spuit die hij vóór de koers had gekregen was vervuld met een verboden middel, de trainer werd vrijgesproken. Twee weken later won hij ("schoon") de Prix de France. In de Prix de Paris kwam hij niet verder dan een 7e plaats. Later won hij de Atlantique en de de Kerjacques, maar werd hij ook twee keer uitgeschakeld. Inmiddels had de grote kampioen wel een uitnodiging voor de Elitloppet op zak. In Stockholm werd hij 2e in zijn serie (hij kwam net te laat om Hot Shot Knick te kloppen) en won hij de Finale met groot vertoon van macht in 1.09,4. De Kannibaal versloeg de Zweden in hun eigen huis in een recordtijd over de korte afstand, na een koers in het dodenspoor op de voor hem te kleine baan. Wat hebben we genoten van die klasbak! Echter, na een paar weken werd hij na een positieve test ook voor deze koers gediskwalificeerd. Vervuld voer? Ook de als tweede aankomende Duitser Lets Go (in Italie getraind) werd uitgeschakeld wegens doping en zo won de als derde aankomende Conny Lobell de Elitloppet 2006.
Vervolgens won Jag in Finland de Kimy Grand Prix en op Enghien de Prix de Washington (1.10,9) en in Mons werd hij op 13 augustus tweede. Daarna kwam hij vanwege een scheurtje in een kogel een aantal maanden niet aan de start. Ondanks de diskwalificaties in de beide topnummers werd Jag toch winnaar van het Europese Circuit 2006.

Einde carrière
In 2007 probeerde Gallier het nog in de Cornulier (5e) en de Prix d’Amérique (uitgeschakeld), maar een peesblessure gooide roet in het eten. Op 14 november 2007 meldde de trainer dat het tijdperk van de 10-jarige Jag de Bellouet voorbij was vanwege een peesontsteking. In 2008 had hij toch al niet meer mogen starten vanwege de toenmalige Franse reglementen.

Resumé koerscarrière
Totale winsom 4.202.699 Euro, en ca. 1 miljoen misgelopen door twee (onnodige?) diskwalificaties in de Prix d’Amérique en de Elitloppet.
Records 1.09,8 over 1.609 m en 1.10,1 over 2.100 m.
In 115 races (83 attelé/32 monté) behaalde hij 36 zeges (21 attelé/14 monté) met 12 Groep-1-overwinningen, incl. de zeldzame dubbel Prix d'Amérique – Prix de Cornulier in 2005



De belangrijkste prestaties van Jag de Bellouet
(bron: Internationaal Computer Stamboek van Ter Schure)




Enkele hoogtepunten in beeld

Boven: Wat een krachtpatser was die Jag de Bellouet!!
Groot, sterk en snel! Ook met zijn schofthoogte van 1,68 meter
stak hij boven alle concurrenten uit.


Boven: Jag de Bellouet trad eerst op de voorgrond in het monté-genre.
Hij won in 2004 als 7 jarige zijn eerste Cornulier, met overmacht.
in de daarop volgende jaren won hij deze koers nog twee keer,
totaal dus drie Cornuliers op rij, met Matthieu Abrivard op het zadel!!


Boven: Een week na die eerste Cornulier startte hij in de Prix d'Amérique
van 2004. Winnaar werd de toen ongenaakbare Késaco Phédo (J-M Bazire),
vóór Abano As (midden) en Jag de Bellouet (links) werd knap derde.
Vierde aan de reling wordt Naglo.


Boven: Jag de Bellouet wint de Prix de France in 2006.


Boven: Jag de Bellouet als winnaar van de Prix de France in 2006,
op de zwarte piste van Vincennes.


Boven: Jag de Bellouet vliegt in de training over het strand
van het dorp Lingreville. Daar trainde hij vaak.


Boven: Jag de Bellouet in het voorwerk op Vincennes.
Met zijn startnummer 18 had hij de hoogste winsom
in de Prix d'Amérique 2005, die hij later zou winnen.


Boven: Tweemaal Jag de Bellouet op een schilderij.




Video-beelden van Youtube

Prix d'Amérique 2005



Elitloppet 2006 (later gediskwalificeerd)





De afstamming


De Afstamming
Jag de Bellouet is voor een kwart Amerikaans gefokt door zijn grootvader Mickey Viking.
Het Franse deel van de stamboom is uitstekend, met in de
vierde generatie veel "grote" namen.

Jag als vaderpaard
Na zijn koerscarrière werd Jag de Bellouet gestationeerd in Haras de La Cour, in Moyon, nabij Saint-Lô en daar heeft hij verschillende generaties winnaars voortgebracht, vooral in de monté, met als beste de merrie Granvillaise Bleue (Prix de Centaures, 1,4 miljoen Euro op de teller) en de dekhengst Tornado Bello (miljonair).
Maar ook dekhengst Opus Viervil, dekhengst Very Nice Marceaux, dekhengst Real de Lou (winnaar van drie Gr.2's) en dekhengst Vittel de Brévol (winnaar van de Prix de Normandie, Gr.1). En ook de top-merries Tornade du Digeon (tweede in de Prix de Cornulier (Gr.1) in 2017), Uniflosa Bella, Durzie (winnares van de Prix de Normandie, Gr.1) en de attelé-crack Chica des Joudes.
Ook internationaal bracht hij enkele cracks, ondanks dat hij niet veel in het buitenland werd gebruikt. Zijn zoon Beau Mec won de Zweedse Derby, de Deen Partout Simoni de Deense Derby en Ysvink was zijn beste NL-product. Zie hieronder.

Jag als moeder's vader
Zijn dochters brachten ook al goede producten, zoals de betreurde Franse hengst Galius en de ruins Cleangame en Gaspar de Brion. Zijn Duitse dochter Jagga de Bellouet bracht de Duitse Merrie-Derby-winnares Riet Hazelaar en de NL-dekhengst Hans Hazelaar, dus het bloed van zijn opa Jag wordt volop in ons land verspreid.

De meest winnende producten van Jag de Bellouet
(bron: Internationaal Computer Stamboek van Ter Schure)




Een laatste afscheid
Op zondag 29 januari 2023 keerde Jag de Bellouet als 26-jarige pensionado nog eenmaal terug naar de drafbaan van Vincennes om het defilé te leiden voor de Prix d'Amérique Legend Race. Het publiek was hem nog niet vergeten en juichte hem hartstochtelijk toe, met groot respect. Twee jaar later is hij overleden. De herinnering aan een groot kampioen blijft........

Boven: Jag de Bellouet, blij in de wei.


Bronnen:
- Internationaal Computer Stamboek Ter Schure (de blauwe plaatjes)
- boek "Jag le Cannibal" door Emmanuelle Couetil
- www.letrot.fr

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Musea